Линкови

Ads 468x60px

.

недеља, 06. мај 2012.

Молебан за Путина

Руски црква одбацила тврдње да је молебан за Владимира Путина сличан чину "помазања", као у случају руских царева, преноси ВИА.
Најављени молебан који ће патријарх Московски и све Русије Кирил патријарх Кирил одржати за Владимира Путина након његове инаугурације за председника 7. маја изазвао је узнемирење у неким круговима пошто личи на крунисање, преноси Верска информативна агенција (ВИА).
Hram Moskva Kremlj.jpg
Црква св. Благовести у московском Кремљу
Представници цркве одбацили су та страховања као неоснована, а московски црквени медији наводе да молебан за Путина не представља његово крунисање.
У Храму Светих Благовести у московском Кремљу патријарх Кирил ће у присуству новог председника Путина молити такође "за Русију, власт и војску", јер је свака власт од Бога, наводе црквени медији.
Државна власт на себе преузима обавезу да ограничава грехе, безакоње, да штити права, да се бори против злоупотреба, чак и "жестоким мерама", а црква се моли да она има снагу и да је у стању да "решава сложене задатке", преноси ВИА.
Неће то бити "помазање", као што је то у случају императора, већ обичан молебан, преносе црквени медији и наводе да такав молебан може свако да затражи за себе.
Представник за штампу патријаршије рекао је да нема разлога за "панику", мислећи на критичаре којима смета посебно благосиљање Путина од стране патријарха, које их подсећа на царска времена.
Црква никоме не намеће молебан, за то се свако, ако жели, обраћа цркви и додао да "молебан не треба разумети као политички акт", истичу представници цркве.
Верски медији цитирају професора са црквеног универзитета Георгија Ореханова који каже да сада неће бити као у време царева и да се крунисање обављало у оквиру литургије.
Доказ да се не ради о крунисању је и чињеница да ће молебан бити служен у цркви Светих Благовести, а не у Успенској у којој су се раније крунисали императори, наводи ВИА.
Uspenska Crkva Moskva.jpg
Црква Успења Господњег у којој су се крунисали руски цареви

www.rts.rs

Нема коментара:

Постави коментар