Линкови

Ads 468x60px

.

петак, 20. април 2012.

Верски мозаик Србије: Десет година серијала Духовници


Христос воскресе 


РТС 2 – субота, 21. aприл 09:45; понедељак, 23. април 19:10
Први део емисије посвећен је обележавању десетогодишњег јубилеја емисијеДуховници аутора Веље Павловића, која се емитује на Телевизији Студио Б. Последњих годину дана серијал Духовници је рађен у продукцији Православне Епархије бачке. У разговору вођеном тим поводом, проф. Горан Раденковић и аутор осветлили су дух и карактер овог изванредног серијала, који је од заборава сачувао читаву плејаду личности које су оставлиле неизбрисив траг не само у историји Православне Цркве, већ и осталих традиционалних Цркава и верских заједница у нашој земљи. 
У наставку емисије биће приказан документарни филм Светлост иконе, о надалеко познатој иконописачкој школи манастира Жиче.
Својим зналачким коментарима гледаоце ће кроз филм водити ђакон Радош Младеновић.
У сегменту емисије посвећеном црквеном појању, протопсалт Никола Попмихајлов говори о настанку богослужбеног певања.
Примере аутентичне источно-православне црквене музике изводи Српски византијски хорМојсије Петровић.
У делу емисије који уређује Римокатоличка Црква, гледаоцима ће бити представљена црква Блажене Дјеве Марије, симбол маленог сремског села Моровић.
Муфтија србијански, Мухамед Еф. Јусуфспахић, у програмском сегменту посвећеном гледаоцима исламске вероисповести, говори да је веру и верска правила неопходно примењивати у свакодневном животу. 
Шта је менора, седмокраки свећњак који се налази у свакој синагоги и сваком јеврејском дому, одговориће рабин Исак Асијел.
На самом крају Песму Божанске љубави, написану руком Светог Нектарија Егинског, проузноси позната српска глумица Вјера Мујовић.

Нема коментара:

Постави коментар