Линкови

Ads 468x60px

.

уторак, 24. април 2012.

Архиепископ Димитрије затражио од Хилари Клинтон ослобађање архиепископа Јована


Првојерарх Цариградске Патријаршије у Америци и председник Сабрања канонских православних епископа Северне и Централне Америке, са катедром у Њујорку, архиепископ Димитрије, упутио је писмо државном секретару САД, госпођи Хилари Клинтон, у којем изражава дубоку забринутост због затварања Архиепископа охридског и Митрополита скопског Г. Јована и тражи његово хитно ослобађање.


У свом обраћању државном секретару САД архиепископ Америке Г. Димитрије указује: „У име шездесет и пет јерараха који припадају Сабрању канонских православних епископа у Северној и Јужној Америци хтео бих да скренем Вашу пажњу на уистину тужан положај у којем се налази Архиепископ охридски Јован”, па додаје: „Његово тамновање има историју дугу неколико година, од времена када је расколничка Црква Бивше Југословенске Републике Македоније започела прогон владике Јована, канонског охридског Архиепископа. Црква Бивше Југословенске Републике Македоније није призната ни од једне канонске Православне Цркве у свету и њено оснивање од стране унутрашњих сила само је још један пример деловања супротног ономе што је исправно, што приличи и што је у складу са канонским правом Православне Цркве широм васељене.”
Архиепископ Димитрије у свом писму г-ђи Хилари Клинтон још једном предочава: „Са члановима нашег Сабрања који бораве и служе православним верницима у Сједињеним Државама, ми веома ценимо оно што наша земља предузима широм света по питању људских права, верских слобода, заштите људског достојанства и сигурности сваке личности. Архиепископ Јован је неправедно затворен док је покушавао да испуни своја верска задужења и искрено се надамо да ће се наша влада заложити за њега и тражити његово пуштање на слободу.”
„Дубоко смо Вам благодарни за Ваш неуморни труд, особито за унапређење верских слобода широм света. Најваљанији начин да као православни хришћани изразимо своју благодарност јесте да наставимо да се молимо и за Вас и за све наше цивилне власти, да се молимо да Бог буде са Вама и да богато умножи Ваше благородне напоре за Америку и за цели свет”, речи су којима архиепископ Димитрије закључује свој апел за хитно ослобођење архиепископа Јована, упућен државном секретару САД, г-ђи Хилари Клинтон.

Нема коментара:

Постави коментар