Линкови

Ads 468x60px

.

понедељак, 15. април 2013.

Св Арсеније Кападокијски






Помаже Бог драги наши, ево нове иконе
из наше мале породичне радионице,
Светог Арсенија Кападокијског



Икона 
Свети Арсеније Кападокијски
- димензије 14 х 20 цм.
- цена: 250 дин.

+ + + + + + + +

Већа Икона
         - димензије 22 х 30 цм.
- цена: 400 дин.




+   +   +

Свети Арсеније Кападокијски
Арсеније Кападокијски  (Теодор  на  Крштењу) рођен је у селу с. Фараса у Кападокији (Мала Азија). У раној младости је изгубио родитеље Елевферија (Аннитсалихоса) и Варвара (Франгопулу). Школовао се у богословију у Смирни (Измир сада). Са 26 година  је пострижен  у манастиру Светога Јована Крститеља у Зињ-Дере у Кесарији (данашња  Турска), рукоположен за ђакона и послат  од Митрополита Пајсија- другог у Фарсу да  научи децу да читају и пишу по црквеним књигама.
Године 1870, је рукоположен за свештеника и био произведен  у чин архимандрита. Он је пет пута ходочастио у Свету земљу, и зато су га звали Хаџ ефендија. Свештеничка активност у Фараси је трајала 55 година. Он је упутио и утврдио у вери грчки народ у  енклавама, која је била  под сталном претњом уништења окружена турцима.
Св. Арсеније  водио строг подвижнички живот, и добио од Господа дар видовитости и исцељења. У својој молитви, у рај, према речима сведока, "могао разбити камен", оздравити слепе, глуве, хроме . Не само Грци, али Турци веровали су да је  свет, зато што је  чинио чуда и исцељивао  и болесне муслимане. Патријарси  Константинопољски и Јерусалимски су од њега тражили да постане епископ, али их је он сваки пут одбио.
Св. Арсеније је био и прозорљив и предвидео је и рат у његовом завичају .Године 1924,  десило се исељење Грка из  Мале  Азије у матицу Грчку, а он је у пратњи као Пастир Добри водио своје стадо, и умро је 40 дана након доласка у Грчку, на острву  Крфу како је и сам прорекао пре почетка пута. Свете мошти су прво пренете у град  Коницу, а затим у манастир Св. Јована Богослова у Суротију (близу Солуна). Бројна   чуда Светог Арсенија Кападокијског и по његовом представљењу довела су до  до његовог прослављења  и канонизације међу светима 1986 године.

  ТРОПАР,( глас 3)  Житије богоугодноје добре скончав, сасуд честен Утјешитеља јавилсја јеси, богоносне Арсеније, чудес благодат пријим, всем подајеши скороје вспоможеније, отче преподобне, Христу Богу молисја даровати нам велију милост.

КОНДАК,( глас 4)   Кападокији новосаждениј цвјет и добродетељеј многочестниј сасуд, свјатаго Арсенија воспојим, сеј бо јако Ангел во плоти житељствовав, сожитељ бист всем свјатим, с њимиже предстојит всегда Христу даровати нам согрешениј проштеније.

ВЕЛИЧАНИЈЕ   Радујсја, преподобних обштниче житељством и подвигом освјаштениј, радујсја, монашествујушчих и јерејев похвало, Кападокији славо, отче Арсеније.







.

Нема коментара:

Постави коментар