Линкови

Ads 468x60px

.

понедељак, 5. мај 2014.

Чудотворне иконе Св.Георгија

Чудотворне иконе Св.Георгија



Овај славни и победоносни светитељ беше рођен у Кападокији као син богатих и благочестивих родитеља. Отац му пострада за Христа, и мајка му се пресели у Палестину. Када порасте Ђорђе оде у војску, где доспе у двадесетој својој години до чина трибуна, и као такав беше на служби при цару Диоклецијану. Када овај цар отпоче страшно гоњење на хришћане, ступи Ђорђе пред њега и одважно исповеди, да је и он хришћанин. Цар га баци у тамницу, а нареди да му се ноге ставе у кладе а на прси тежак камен. По том нареди, те га везаше на точак, под којим беху даске са великим ексерима, и да га тако окрећу, док му цело тело не поста као једна крвава рана. По том га закопа у ров, тако да му само глава беше ван земље, и остави га у рову три дана и три ноћи. По том преко некога мађионичара даде му смртоносни отров. Но при свим овим мукама Ђорђе се непрестано мољаше Богу, и Бог га исцељиваше тренутно, и спасаваше од смрти на велико удивљење народа. Када и мртваца једног молитвом васкрсе, тада многи примише веру Христову. Међу овима беше и жена царева Александра, и главни жрец Атанасије, и земљоделац Гликерије, и Валерије, Донат и Терина. Најзад осуди цар Ђорђа и своју жену Александру на посечење мачем. Блажена Александра издахну на губилишту пре посечења, а св. Ђорђе би посечен 303 год. Чудесима, која се десише на гробу св. Ђорђа нема броја. Нема броја ни његовим јављањима у сну и на јави многима, који га споменуше и његову помоћ поискаше од онда до дана данашњега. Разгоревши се љубављу према Христу Господу светом Ђорђу не беше тешко све оставити ради те љубави: и чин, и богатство, и царску почаст, и пријатеље, и сав свет. За ту љубав Господ га награди венцем неувеле славе на небу и на земљи и животом вечним у царству Свом. Још му дарова Господ силу и власт да помаже у бедама и невољама свима онима који га славе и његово име призивају.



Икона светог Ђорђа у светом манастиру Зографу на Светој Гори



Тројица браће – Мојсеј, Арон и Василис – су 919. Године отишли на Свету Гору с намером да се замонаше. Подигли су три шатора у великој долини близу реке. Такође су изградили и малу цркву у близини, али су били скептични ком светитељу да је посвете. Припремили су даску на којој је требало да се наслика икона светитеља покровитеља те цркве, али је нису насликали јер нису могли да одлуче ком светитељу да је посвете. Када су отишли у цркву сутрадан, видели су икону светог Георгија насликану на дасци. Икона је била насликана у древном стилу. Ово чудо је био знак братији да је Господ желео да та црква буде посвећена светом Ђорђу.Тако су основали  и назвали Манастир Зограф, или Манастир Сликара, због чудесне пројаве иконе.

Све ово горе наведено представља историјат иконе пре њенене појаве у Манастиру Зограф. Икона иначе потиче из Манастира Фанунел у Лидану. Икона је пројавила многа чуда још од времена када је Евстратије био игуман манастира. Једног дана у присуству монаха, икона је сишла са парчета дрвета и нестала из њиховог видокруга. Монаси су били веома тужни због овога и мислили су да их је Господ оставио. Потом је игуман Евстратије видео светог Ђорђа испред себе и Светитељ му је рекао да не плачу због њега јер је он на Светој Гори. Игуман је испричао своје виђење и осталој братији. Евстратије је напустио манастир, и после одласка у Јерусалим, зауставио се и на Светој Гори. Тражећи икону у многим манастирима, коначно је доспео и до манастира Зограф. Када је ушао у цркву, видео је окачену икону али без ичега што би је држало. Остао је у манастиру све док остала братија нису дошла да виде чудо.

Икона је пројавила и следеће чудо. Владика Вотенон је посето манастир и почео је да сумња у сва чуда везана за икону. Показујући на икону, смејао се и рекао, „Је ли то чудотворна икона?“, ставио је прст на икону и он је ту и остао. И дан данас посетиоци манастира могу да виде прст окачен о икону.





Чудотворна икона Светог Георгија која је допловила морем из Арабије

 Ова икона је нађена у луци манастираВатопеда. Касније је откривено да је икона првобитно дошла из Арабије. Игуманиразличитих манастира почели да тврде какои коме икона треба да припадне. Они суодлучили да ставите икону на леђимамагарца. Магарац је потшао у попречнимпутевима између Свете Горе и Солуна.Договорено је да у који год манастирмагарац оде с правом могу прихватитиикону. Магарац је наставио пут ка манастируЗограф. Након што је магарац днео иконутамо, угинуо је. Икона је постављена на левистуб цркве, насупрот  друге чудотворна икона Светог Георгија













 Трећи Икона Светог Георгија у манастируЗографу

На трећем стубу Цркве Светог Ђорђау манастиру Зографу виси трећаикона свеца. Ова 
икона је припадалавладару Молдавије (Румунија), Стефану. Када год је ишао у борбу,Стефан је носио ову икону са њим.Након освајања Цариграда, Турци судошли у земљу којом је владаоСтефан. Он је одлучио да се бори против Турака унутар зидова града.Он је имао визију Светог Ђорђа којаму је рекао да ће му Свети помоћи да буде победник. После битке, Стефан је дарово икону манастиру Зографу и дао много новца у да се улепша ово светоместо.








Чудотворна икона Светог Георгија у манастиру Ксенофону на Светој Гори

Током иконоборачког периода, неколико војникакоји су палили иконе узели су икону СветогГеоргија и бацили у ватру са осталим иконама.Када се ватра угасила, неки посматрачивидеше да ватра није спалила иконуСв.Георгија него је оштетила само мало. Једанвојник извади свој мач и удари у лице Свеца.Крв истече из тог места а војници видевши то,толико се уплашише и отрчаше. Неки одсведока видевши ово чудо, узше икону и сакрише је од војника у случају да се врате.Одневши је на обалу мора и ставивши  је у воду помолише се  Светом да управи својуикону на место где ће наставити да чини чуда. Икона доплви у манастир Ксенофонт на Светој Гори Мрље од крви и  изгорелаодећа светитеља се још увек могу видети на икони.




Преузето са сајта :   http://manastirglogovac.blogspot.com/




И К О Н Е









Песма Светом Георгију

Свети Ђорђе на коњу високу 
Од аждаје избави девојку, 
На копљу му знаменије крста, 
Оружије свето, непобедно, 
Тим оружјем аждају порази, 
Здраву оцу девојку поврати, 
Самог Бога добротом задужи, 
Венцем славе Бог му се одужи. 
Свети Ђорђе са срцем јуначким, 
Све богатство раздаде убогим, 
А част светску и славу одбаци 
Рад имена Христа Победнога, 
Муке прими, муке драговољне, 
Тело скруши рад спасења души, 
Самог Бога добротом задужи 
Венцем славе Бог му се одужи. 
Ђорђе свети и победоносни 
И сад ходи са копљем крстатим, 
Правду брани, неправду кажњава. 
Ко га виче с вером и плакањем, 
Ко га моли с душевним кајањем, 
Ђорђе свети у помоћ му лети. 
Ђорђе Бога добротом задужи, 
Венцем славе Бог му се одужи. 

+  +  +


Нема коментара:

Постави коментар