Линкови

Ads 468x60px

.

четвртак, 19. јануар 2017.

Сабор Светог Јована Крститеља - Јовањдан


Због тога што је Јованова главна улога у животу одиграна на дан Бојогављења, Црква је од старине посветила дан по Богојављењу спомену његовом. За овај дан везује је још и догађај са руком Претечином. Јеванђелист Лука пожелео је да пренесе тело Јованово из Севастије, где је велики пророк и посечен био од Ирода, у Антиохију, своје родно место. Но успео је само да добије и пренесе једну руку која се у Антиохији чувала до десетог века, па је после пренета у Цариград, одакле је и нестала у време Турака. Свети Јован прославља се неколико пута у години, но највише свечара има овога дана, 7. јануара. Међу личностима јеванђелским, које окружавају Спаситеља, личност Јована Крститеља заузима сасвим засебно место, како по начину свога доласка у свет, тако и по начину живота у свету, и по улози крштавања људи за покајање и крштења Месије, и тако најзад по своме трагичном изласку из овог живота. Он је био такве моралне чистоте да се, ваистину, пре могао назвати ангелом, како га Свето Писмо и назива, него ли смртним човеком. Од свих осталих пророка свети Јован се разликује нарочито тиме што је он имао ту срећу да је могао и руком показати свету Онога кога је пророковао. За руку светог Јована прича се да ју је сваке године на дан светитељев архијереј износио пред народ. Понекад се та рука јављала раширена, а понекад и згрчена. У првом случају означавала је родну и обилну годину, а у другом неродну и гладну (в. датуме у години: 24. фебруар; 25. мај ; 24. јун; 29. август.Тропар, глас 2.

 Успомена праведника слави се похвалама, а теби је, Претечо, довољно сведочанство Господње да си, се заиста показао часнији и од пророка, јер си се удостојио да у реци крстиш Онога кога си проповедао. Зато, пострадавши за истину, радујући се, објавио си радосну вест онима који су у Аду, о Богу који се јавио у телу и узео грех света и који нам дарује велику милост.

Кондак, глас 6.

Уплашивши се Твог доласка у телу, Јордан се са страхом врати. Испуњавајући пророчку службу, Јован се уплаши. Анђелске чете зачудише се гледајући Те како се телом у реци крштаваш. Сви који су у тами, бејаху обасјани опевајући Тебе, који си се јавио и све просветлио.


  И  К  О  Н  ЕПесма  Светом Јовану

О свети Јоване
Дивни Крститељу
Ти Претеча беше
Славном Спаситељу.

Ти чистотом твојом
Људске душе текну
И ко страшна труба
Са Јордана јекну.

Будећ људе од сна
И порока лена,
Кад секира беше
Близу до корена

Ја се теби клањам
Ја се теби молим
Помози да свакој
Напасти одолим.

Дај ми од твог срца
Лавовске јачине,
Дај ми од товог духа
Ангелске белине.

Дај ми твоје моћи,
Да постанем пробом,
Богу се покорит
и владати собом.

Крстити се постом
Чистити се бдењем
Сладити молитвом
И небесним зрењем.

И без страха ходит
Мучеништву сваком
Са храброшћу твојом
И са вером јаком!

О свети Јоване,
Божји Угодниче
И за вишњу правду
Славни Мучениче

Ти кога се војске
Нечастивих боје,
Немој се оглушит
О мољење моје.

Но укрепи мене
Молитвама твојим,
Да ко свећа право
Пред Господом стојим!.
Нема коментара:

Постави коментар