Линкови

Ads 468x60px

.

петак, 2. фебруар 2018.

СКРУШЕНОСТ СРЦА




Знати своје грехове још не значи кајати се за њих. Туга због почињених злих дела, плач због грехова - ево шта је најважније у делима покајања. А ако нема суза? Шта онда да се ради?

Не треба очајавати! И у том случају се свеједно треба кајати, кајати, кајати, ма како да смо хладни и безосећајни, надајући се само у милост Божју. До хладноће и безосећајности обично долази када у срцу нема страха Божијег, због маловерја или скривеног неверја.

Понекад човек на исповести крије да не верује у живот после телесне смрти или да сумња у његово постојање, и због тога га Господ кажњава хладноћом. Господ као да човеку у души говори: "Ти ниси хришћанин, ти си незнабожац. Постани свестан да немаш вере, покај се и тада ћу те утешити, опростићу ти грехове и послаћу ти радост."

Заиста, какви смо ми то хришћани ако не верујемо у бесмртност душе? Ако не верујемо да ћемо вечно славити Господа када нас удостоји такве милости? У том случају се губи сав смисао вере у Бога! А како много има таквих хришћана-незнабожаца. Јаој, нама! Провери себе, Д.! Да ниси можда и ти такав незнабожац?

(СХИИГУМАН САВА ПСКОВСКО-ПЕЧЕРСКИ)

+  +  +



.





Нема коментара:

Постави коментар