Линкови

Ads 468x60px

.

понедељак, 16. април 2012.

МОЛИТВЕНО ПРАВИЛО О ВАСКРСУ


ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ - ВАИСТИНУ ВОСКРЕСЕ 
Од васкрса до Томине недеље, јутарње и вечерње молитве се замењују овим правилом:

Молитвама Светих Отаца наших Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас. Амин

Христос воскресе из мртвих, смрћу смрт уништи, 
и свима у гробовима жувот дарова. (трипут)

Видевши Васкрсење Христово, поклонимо се светоме Господу Исусу, јединоме безгрешноме.  Крсту Твоме клањамо се Христе и Свето Васкрсење Твоје певамо и Славимо; јер си ти Бог наш, осим тебе другога не знамо, име твоје именујемо. Ходите сви верни поклонимо се светом Васкрсеу Христовом. Јер, гле, кроз Крст дође радост целом свету. Увек благосиљајући Господа певамо Васкрсење Његово; јер ради нас претрпевши Крст, смрћу смрт разруши (трипут)

Ипакој, глас 4:
Претекавши јутро Мироносице с Маријом, и нашавши камен одваљен од гроба, слушаху од Анђела: Што с мртвима као човека тражите, Онога који је у вечној светлости? Видите погребне повоје, трчите и свету проповедајте: да је васкрсао Господ, умртвивши смрт, јер је он СИН БОГА који спасава род човечански. 

Кондак, глас 8:
Ако си и у гроб сишао, Бесмртни, до адову си силу разорио, и васкрсао си као Победитељ, христе Боже. Женама Миронисицама рекавши: Радуј се! и Твојим Апостолима мир дајући, палима дајући васкрсење.

У гробу телесно, у аду с душом као Бог, у рају с разбојником, и на Престолу био си, Христе, са Оцем и Духом, све испуњујући, Неограничени.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу: Гроб Твој - извор васкрсења нашег, Христе, показа се као живоносан, као лепши од Раја, ваистину светлији од сваке царске одаје.

И сада и увек и у векове векова. Амин.: Вишњега си освећено Божанско насеље, радуј се, Богородице јер се тобом даде радост онима који кличу: Благословена си ТИ међу женама, Свебеспрекорна Владичице.

Господе помилуј. (40 пута)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин. Часнију од Херувима и славнију неупоредиво од Серафима, Тебе што Бога Логоса непорочно роди, ваистину Богородицу ми те величамо.

Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи,
и свима у гробовима живот дарова (трипут)
Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин. Господе помилуј (трипута) 


Нема коментара:

Постави коментар